معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از تهیه طرح جامع و تفصیلی منطقه آشوراده خبر داد و گفت: این طرح توسط مشاور و با همراهی تیمی حرفه ای از استادان دانشگاهی کشور و استان گلستان در دست تهیه است.

سعید شیرکوند شامگاه سه شنبه در جریان سفر به استان گلستان در نشستی با خبرنگاران استان افزود: سازمان همیاری شهرداری ها به عنوان سرمایه گذار مادر طرح انتخاب شده و این سازمان با انتخاب مشاور، اقدامات مطالعاتی منطقه را آغاز کرده است.

شیرکوند گفت: سازمان میراث فرهنگی مطالعات پراکنده خود را در اختیار سازمان شهرداری ها گذاشته و شرکت مشاور قول داده که حداکثر ظرف 6 ماه این طرح را آماده کند و در اختیار این سازمان قرار دهد.

وی ادامه داد: پس از دریافت مطالعات، این طرح توسط دو سازمان میراث فرهنگی و حفاظت محیط زیست برای تصویب و اخذ تاییدیه و استعلام های لازم بررسی می شود.

شیرکوند با بیان این که پس از بررسی و تایید ابعاد مختلف طرح وارد فاز بعدی خواهیم شد گفت: با تامین زیرساخت های مورد نیاز به فراخور منطقه و از محل بودجه عمومی سازمان میراث فرهنگی و استان گلستان و توانمندی سازمان همیاری ها به عنوان سرمایه گذار مادر، مرحله فراخوان سرمایه گذار جزء برای آغاز عملیات اجرایی شروع می شود.

وی اظهار امیدواری کرد که در سالگرد سفر رییس جمهوری به گلستان (آذر 94) فعالیت های اجرایی در منطقه آشوراده شروع شود.

معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: اکنون بحث های فراوانی مبنی بر واگذاری مالکیت و شروع فعالیت های گردشگری در منطقه آشوراده مطرح است که هنوز به این مرحله نرسیده اند.

شیرکوند گفت: تاریخچه طرح گردشگری آشوراده به 20 سال پیش بر می گردد که بر اساس تحلیل مطالعات محاسبه نشده و محدود مقامات ملی و استانی مشخص شد این منطقه ظرفیت تبدیل شدن به کانون گردشگری در گلستان را دارد.

به گفته وی در آن زمان برای ساماندهی فعالیت های مربوط به گردشگری در آشوراده، تهیه طرح جامع مطالعاتی از سوی مشاوری قوی در دستور کار قرار گرفت تا ابعاد مختلف گردشگری، کاربری ها و نحوه به کارگیری سازه های مختلف را در منطقه بررسی کند.

ناظر عالی ستاد هماهنگی خدمات سفر کشور با بیان این که انتخاب مشاور قوی برای تهیه طرح جامع گردشگری آشوراده طبیعتا هزینه ای در برداشت، اظهار کرد: بخشی از این هزینه ها را آن زمان، سازمان ایرانگردی و جهانگردی انجام داد که جامع و قابل تکیه نبود.

شیرکوند افزود: به همین دلیل یک شرکت سرمایه گذاری ایرانی با کمک تیم مشاوره داخلی و همراهی و هم نظری تیم خارجی، مسوولیت تهیه طرح جامع را بر عهده گرفت.

وی گفت: با تغییر دولت و روی کار آمدن دولت بعدی، بحث هایی دیگر درباره مالکیت حقوقی جزیره مطرح و سرمایه گذار با اتهامات متعددی همچون زمین خواری و شکایت روبه رو شد که منجر به توقف تهیه طرح جامعی شد که میزان درآمد، سرمایه گذاری و تاثیرات توسعه منطقه را بررسی می کرد.

به گفته شیرکوند، بحث مالکیت و واگذاری حقوقی آشوراده به مدت 6 سال به طول انجامید تا این که به منابع طبیعی واگذار و از طرفی سرمایه گذار هم خلع ید شد و انصراف داد.

وی ادامه داد: بعد از این مسایل، سرمایه گذار مطالعاتی را که در این زمینه انجام داده بود، به سازمان تحویل نداد.

معاون سازمان میراث فرهنگی تصریح کرد: در سال 90 نیز با کنار رفتن سرمایه گذار جدید، طرح جامع منطقه تحویل سازمان نشد و به نقطه اول رسیدیم.

شیرکوند گفت: تفاوت شرایط فعلی آشوراده با قبل در این است که اکنون وضعیت مالکیت منطقه از جهتی روشن شده و بر اساس مطالعات عمومی و استنباط های اولیه، جاذبه های طبیعت گردی منطقه آشوراده بالاست و همچنین دارای برخی از گردشگری های فرهنگی و تا حدی نیز گردشگری های ورزشی است.

وی با بیان این که طرح گردشگری آشوراده دغدغه تمام مردم استان، شهرستان بندرترکمن و از تاکیدات نماینده ولی فقیه در استان است، گفت: در جلسه کارگروه سفر رییس جمهوری به گلستان منطقه آشوراده از موضوعات مطرح شده بود.

شیرکوند افزود: دکتر روحانی در این جلسه تاکید کرد که اگر تمام ابعاد طرح آشوراده حل شود، در این سفر به آن اشاره می کنم و گرنه اصلا اشاره ای در این زمینه نخواهم داشت.

به گفته شیرکوند، بر همین اساس دو سازمان میراث فرهنگی و حفاظت محیط زیست مامور بررسی ابعاد مختلف این منطقه شدند و پس از برگزاری جلسات متعدد با مقامات کشور و استان و طرح تمام مباحث و با توجه به استعداد طبیعت گردی و نداشتن مشکل مالکیتی، این دو سازمان روی کلیاتی به توافق رسیدند.

وی ادامه داد: بر اساس این توافق مقرر شد بخشی از مجموعه 680 هکتاری اراضی آشوراده به عنوان حریم و منطقه حفاظت شده خارج شود و 380 هکتار از این اراضی بر اساس مطالعات قبلی به پروژه گردشگری اختصاص یابد.

به گفته شیرکوند نقطه توافق دیگر این است که از 380 هکتار اراضی آشوراده فقط 10 درصد آن به ساخت و ساز تعلق می گیرد و در بقیه آن نباید ساخت و سازی شود.

شیرکوند سومین توافق به عمل آمده را واگذار نکردن منطقه آشوراده در ابتدای کار به یک سرمایه گذار عنوان کرد و توضیح داد: این منطقه در ابتدا به سرمایه گذاری مادر (سازمان همیاری های شهرداری) که متعلق به فرد خاصی نیست و منافع حاصل از آن به تمام شهرداری های استان تعلق دارد، واگذار می شود.

وی ادامه داد: بر اساس این توافق سازمان همیاری ها در ابتدا باید از طریق مشاور طرح جامع و تفصیلی 380 هکتار منطقه آشوراده را با تعریف کاربری ها، منطقه بندی، نحوه بهره برداری و به کارگیری سازه ها تهیه کند.

شیرکوند با بیان این که نظری درباره نتایج حاصل از این طرح نداریم گفت: چون طرح هنوز انجام نشده هیچ گونه تصویر روشنی از آن نداریم و نمی توانیم درباره نتایج آن نظر دهیم اما به ملاحظات زیست محیطی آن کاملا توجه می کنیم.

شیرکوند گفت: آشوراده جزیره ای با شرایط اقلیمی جدا از میانکاله است و هر یک از این دو منطقه تابع شرایطی هستند.

وی طرح مباحث متعدد از سوی افراد مختلف را خیال پردازی و یا دریافت اطلاعات غلط بیان کرد و افزود: هنوز طرح جامع آشوراده تهیه نشده و پس از تهیه می توان آن را نقد کرد و اکنون وارد فضای غیرواقعی شده ایم که مناسب استان، بندرترکمن و گرگان نیست.

شیرکوند گفت: در سازمان میراث فرهنگی هیچ گزارش و اسنادی از مطالعات شرکت فرانسوی از آشوراده وجود ندارد و فقط دو سرمایه گذار به نام های یزدان پناه و ابراهیمی برای انجام مطالعات ورود کردند.

به گفته وی، سرمایه گذار نخست که کار مطالعاتی را با مشاور انجام داد نتایج آن را به سازمان نداد اما ما به طریق دوستانه بخشی از آن را مطالعه کردیم و اکنون در نزد خود نگهداشته است و سرمایه گذار دوم نیز که آقای ابراهیمی بوده، اصلا ورود نکرده و سازمان نیز اسنادی از آن ندارد.

شیرکوند دو سازمان میراث فرهنگی و محیط زیست را بهره بردار و ناظر این پروژه اعلام کرد و گفت: مالک منطقه آشوراده منابع طبیعی است.

وی افزود: ممکن است آشوراده یک پتانسیل قوی توریسم درمانی باشد چون بر اساس تجربه فردی و در نظر داشتن عملیات پزشکی و ریکاوری در توریسم درمانی، منطقه آشوراده پتانسیل خوبی را برای کسانی که می خواهند از محیط آرام استفاده کنند، دارد.

معاون سازمان میراث فرهنگی گفت: این سازمان هیچ پروژه ای را شروع نمی کند و قرار نیست دولت رقیب بخش خصوصی باشد و بنگاه داری کند بلکه از افراد برای سرمایه گذاری در هر حوزه این بخش حمایت و آن ها را برای دریافت تسهیلات بانکی معرفی می کند.

شیرکوند افزود: این سازمان بین 6 تا هشت درصد سود بانکی تسهیلات پروژه ها را می پردازد و از این طریق منجر به ورود حرفه ای به صنعت گردشگری می شود.

وی با تاکید بر حمایت دولت از پروژه های گردشگری ادامه داد: علاقه مندان اجرای طرح های گردشگری از محل صندوق توسعه ملی تسهیلاتی با نرخ سود 16 درصد، از محل منابع ارزی با سود 6 درصد و از منابع داخلی بانک ها با نرخ سودی بین 6 تا هشت درصد می گیرند.

شیرکوند با بیان این که نرخ سود تسهیلات پروژه های گردشگری کمتر از بخش صنعت و تولید است گفت: این نرخ برای استان گلستان هفت درصد است.

وی ادامه داد: اگر پروژه های سرمایه گذاری با استانداردهای زیست محیطی و میراث فرهنگی و اقلیمی ما منطبق باشد ما به سودآور بودن پروژه به شرط رعایت این استانداردها احترام می گذاریم.

شیرکوند با بیان این که طرح جامع گردشگری استان گلستان را باید تهیه کنیم، گفت: هم اینک تهیه طرح جامع برخی استان ها شروع شده به طوری که مطالعات متفاوتی مطابق با شرایط و پتانسیل های استان ها حتی در سطح ملی صورت گرفته اما باید به روزرسانی شود و انتظار زمان نیز برای آن داریم.

معاون میراث فرهنگی کشور ادامه داد: یک هزار و 168 منطقه نمونه گردشگری در کشور داریم که قبل از آشوراده مصوبه هیات وزیران پیدا کرده اند و تا زمانی که طرح جامع آن ها با ابعادش تهیه، مشخص و تصویب نشود هیچ اقدامی را در آن ها شروع ن

معاون سازمان میراث فرهنگی کشور به منظور بررسی عملکرد و بازدید از روند خدمات دهی ستاد سفرهای نوروزی به استان گلستان سفر کرد.

انتهای پیام/

کد خبر 1394011210